Ondanks een hoger aantal beslissingen in 2022 is door de sterk verhoogde instroom de werkreserve (het aantal dossiers waarvoor het CGVS nog een beslissing moet nemen) licht gestegen (met 4,6%) tot 16.415 dossiers (19.157 personen).
Grafiek 25 : Evolutie van de werkvoorraad CGVS (dossiers) / 2015-2022 - bron CGVS.
3.1. Personeelsversterking
Het personeelsbestand van het CGVS bestond uit 520 voltijdsequivalenten op 31 december 2022. Het gaat in totaal om 643 personen. In 2022 kwamen 128 personen het CGVS versterken in het kader van nieuwe aanwervingen. 94 onder hen werden aangeworven als protection officer (PO). Het merendeel van deze nieuwe medewerkers (65 personen) zijn begonnen in december 2022. Daarnaast zijn er ook 37 personen waaronder 26 PO’s die het CGVS in 2022 verlieten.
De vorming van een zeer groot aantal medewerkers vergt tijd en inzet van ervaren medewerkers die als coach en supervisor zelf een tijdlang niet langer dossiers kunnen behandelen. Dit heeft in een eerste fase een mindere output tot gevolg. De extra output dankzij nieuwe medewerkers is pas op langere termijn (na meerdere maanden) merkbaar.
Nog versterking op komst
Op de ministerraad van 9 december 2022 werd beslist om extra medewerkers toe te kennen aan het CGVS. Gelet op de nood om snel bijkomend personeel te kunnen aanwerven bij de asiel- en migratiediensten, keurde de ministerraad op 10 juni het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de indienstneming bij arbeidsovereenkomst in sommige overheidsdiensten (Asiel en Migratie) goed. De snellere aanwerving van deze personeelsleden stelt de asielinstanties in staat om sneller beslissingen af te leveren en bijgevolg de druk op het opvangnetwerk te verlichten.
Voor het CGVS werd voorzien in de bijkomende aanwerving van 61 attachés (niveau A) voor de dossierbehandeling en de ondersteuning ervan, 15 administratieve assistenten (niveau C) en 2 medewerkers voor de centrale stafdiensten. Deze personen zullen in mei en juni 2023 in dienst treden.
Vele van de nieuwe medewerkers worden aangeworven met een contract van bepaalde duur. Het nadeel is dat het gaat om contracten van één jaar die verlengbaar zijn met slechts één jaar. De uitdaging voor het CGVS is om deze contracten te kunnen vervangen door contracten voor onbepaalde duur of door statutarisering. Wanneer we investeren in het rekruteren en opleiden van een groot aantal nieuwe medewerkers is het belangrijk dat zij voor langere tijd actief blijven op het CGVS. Zo niet is dit eerder een kost dan een investering en kunnen we de verhoging van de output door die versterking inzake personeel niet garanderen.
3.2. Bijzondere acties
Het CGVS werkte het voorbije jaar ook aan bijzondere acties met als doel de output te verhogen.
Samenwerking met de DVZ
Hoewel het CGVS een onafhankelijke asielinstantie is, staat het in dagelijks contact met tal van partners om een goede werking van het asielsysteem te bewerkstelligen. In 2022 kwamen het CGVS en de DVZ op regelmatige basis samen om een vlotte informatie-uitwisseling te waarborgen en deze te verbeteren waar nodig.
Actie Syrië
In samenspraak met de DVZ werd daarnaast beslist om PO’s van het CGVS de interviews bij de DVZ te laten afnemen van Syrische verzoekers om internationale bescherming. In totaal werden twaalf PO’s ingezet voor een periode van ongeveer vijf maanden (augustus 2022 – december 2022). Deze gespecialiseerde PO’s, met uitgebreide kennis over het land in kwestie, konden zeer gericht vragen stellen en interviewden gemiddeld drie à vier Syrische verzoekers per dag. Dossiers die in aanmerking kwamen voor een versnelde behandeling op het CGVS werden zo geïdentificeerd en deden de dossierachterstand slinken. Tijdens deze actie werd in 633 dossiers van de in totaal 691 dossiers die in deze periode werden overgemaakt door de DVZ, een beslissing genomen zonder een bijkomend persoonlijk onderhoud op het CGVS.
Na dit project werd ook een vragenlijst opgesteld door het CGVS die de interviewers van de DVZ kunnen gebruiken als leidraad, eveneens met het oog om meer en accuratere informatie te verkrijgen zodat dossiers sneller behandeld kunnen worden op het CGVS.
Uitbreiding van het team Minderjarigen
Het CGVS beschikt over een team Minderjarigen, dat bestaat uit PO’s en supervisoren die allen gespecialiseerd zijn in het horen van niet-begeleide kinderen.
Om het hoofd te bieden aan de aanzienlijke achterstand in de dossierbehandeling van (hoofdzakelijk Afghaanse) niet-begeleide kinderen, werd het team Minderjarigen in 2022 hervormd. Naast administratieve versterking werd het team uitgebreid met 32 PO’s gespecialiseerd in het horen van begeleide en niet-begeleide kinderen.
PO’s en supervisoren van dit team krijgen na de basisopleidingen eveneens de EUAA-Module ‘Interviewing Children’, waar in detail wordt ingegaan op de bijzonderheden inzake het horen van kinderen. Deze opleiding bestaat uit drie dagen e-learning en twee dagen face tot face, waar de in de e-learning aangeleerde technieken via rollenspellen worden ingeoefend. De focus van de opleiding ligt in het bijzonder op de ontwikkelingsfases en de maturiteit van een kind, trauma, cultuursensitiviteit, kindvriendelijk taalgebruik en gehoortechnieken. Dit in functie van de verschillende leeftijden van kinderen. Eveneens wordt er bijzondere aandacht aan het horen van begeleide kinderen besteed. Verder worden op het CGVS opleidingen op maat en middagsessies over begeleide en niet-begeleide kinderen georganiseerd waar de nood zich stelt.
Door de uitbreiding van het team Minderjarigen en de (administratieve) versterking van de cel Minderjarigen, verantwoordelijk voor de planning van de persoonlijke onderhouden, werd de planning opgevoerd van ongeveer 75 kindgehoren per maand naar ongeveer 200 kindgehoren per maand. Daardoor werd de behandelingstermijn voor het horen van Afghaanse niet-begeleide kinderen – de ruimschoots grootste groep kinderen in de asielprocedure in 2022 – gereduceerd van 15 maanden in augustus 2022 naar ongeveer 5 maanden eind 2022.
Versnelde behandeling van bepaalde dossiers
Waar mogelijk, heeft het CGVS bepaalde dossiers versneld behandeld door meer gehoren per dagdeel te organiseren of zelfs op dossier te beslissen. Dit laatste kan enkel wanneer uit de elementen en stukken in het dossier overduidelijk blijkt dat er sprake is van een nood aan bescherming.